6 monede (forinți) de la unguri

Probabil o mare parte dintre cei care citesc blogul acesta știu că eu colecționez bancnote și monede vechi. Fix din acest motiv am făcut și categoria care se numește Numismatică și care există și în meniul principal.

Aveam de ceva vreme în minte să fotografiez monedele pe care le dețin, dar nu prea știam cum până în momentul în care m-am hotărât să încropesc un mic studio foto pentru monede. Asfel, luând în considerare că n-aveam echipamentul necesar, am improvizat: o mini lanternă alimentată de bateria externă, la care am adaugat flash-ul de la telefon și în loc de trepied m-am întins pe o canapea, iar camera foto am ținut-o în mână până nu mai puteam de durere.

Mai jos sunt fotografiile care au ieșit și la care aștept diverse sfaturi și comentarii.

2 forinți – 2001

Pe reversul monedei se află inscripționată valoarea acesteia și înscrisul BP., iar pe avers șofranul unguresc (Colchicum Hungaricum) alături de înscrisul MAGYAR KÖZTÁRSASÁG (Republica Ungară) și anul în care a fost bătută moneda. Gravori: István Kósa, István Bartos.

Înscrisul BP., la fel cum veți observa și pe celelalte monede de mai jos, înseamnă că acestea au fost bătute la monetăria din Budapesta, Ungaria.

[table file=”https://www.stefanrusie.ro/wp-content/uploads/2015/09/2-forinti-2001.csv”]

10 forinți – 1971

Pe aversul monedei e reprezentată Statuia Libertății din Budapesta ce ține în mână o frunză de palmier și e încercuită de inscripția MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG (Republica Populară Ungară), iar pe revers este înscrisă valoarea nominală a acesteia sub care este desenat un mic scut ce desparte în două anul în care a fost bătută.

Statuia Libertății din Budapesta, cunoscută anterior și ca Monumentul Eliberării, este un ansamblu statuar din Budapesta (Ungaria) înălțat în anul 1947 pentru a rememora eliberarea Ungariei de către Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Așezarea sa pe Dealul Gellért l-a transformat într-un monument emblematic al orașului Budapesta.

[table file=”https://www.stefanrusie.ro/wp-content/uploads/2015/09/10-forint-1971.csv”]

10 forinți – 1994

Moneda de 10 forinți din 1994 prezintă pe avers un scut împărțit în două jumătăți (cea din stânga având 3 linii orizontale, iar cea din dreapta o cruce dublată) și o coroană deasupra. Pe reversul monedei avem înscrisă valoarea sa.

[table file=”https://www.stefanrusie.ro/wp-content/uploads/2015/09/10-forinti-1994.csv”]

50 forinți – 1997

Aversul monedei are gravat în centru un șoim dunărean așezat pe un trunchi de copac ce e înconjurat de înscrisul MAGYAR KÖZTÁRSASÁG alături de anul în care a fost bătută moneda. Pe revers se află, la fel ca la celelalte monede, valoarea sa și monetăria în care a fost bătută. Gravori: István Kósa, István Bartos.

Șoimul dunărean (Falco cherrug), chiar dacă e o specie pe cale de dispariție, se găsește în număr destul de mare pe teritoriul Ungariei. Probabil a fost ales să fie pus pe moneda de 50 de forinți datorită asocierii sale cu pasărea mitologică turul ce prezintă o importanță destul de mare pentru poporul maghiar pentru că se spune că aceasta i-a ghidat pe maghiari spre pământul Ungariei.

[table file=”https://www.stefanrusie.ro/wp-content/uploads/2015/09/50-forinti-1997.csv”]

100 forinți – 1995

Moneda de 100 de forinți din 1995 seamănă destul de mult cu cea de 10 forinți din 1994 singura diferență notabilă fiind metalul folosit, un aliaj din nichel și alamă de culoare galben-arămie.

[table file=”https://www.stefanrusie.ro/wp-content/uploads/2015/09/100-forint-1995.csv”]

100 forinți – 1996

La fel ca și moneda de mai sus, cea de 100 de forinți din 1996 prezintă aceleași elemente (avers – coroană așezată pe  scut, revers – valoarea monedei), noutatea fiind adusă de folosirea a două metale de culori diferite.

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.