Ce-i în neregulă cu șoferii bucureșteni

Am început să mă plimb destul de frecvent cu mașina prin București și mi-a absolut imposibil să nu observ comportamentul haotic al șoferilor din capitală. Articolul acesta e un fel de refulare după toate chesiile urâte pe care le-am înghițit în tăcere până acum.

Știu că e greu de îndreptat un obicei format în câțiva ani de șoferie, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să atrag atenția celor care au destulă minte să observe că am dreptate și care încearcă să aleagă o alternativă mai bună și să nu se ghideze după spiritul de turmă ce plutește în aerul de la fiecare semafor.

Sunt multe lucruri ce ar trebui schimbate în comportamentul șoferilor, dar asta ține doar de propria lor voință, de educația primită și de caracterul pe care îl are fiecare în parte pentru că la volan nu toți sunt experți și nu toți conduc de plăcere. Sunt unele persoane care chiar privesc șofatul ca pe o necesitate ce nu poate fi înlocuită, dar nu vreau să intru în detalii cu asta pentru că asta-i o altă discuție ce derivă de la ceea ce vreau eu să spun.

Dacă cumva vă aflați la semafor în calitate de pieton e cam greu să observați anumite greșeli și excese pe care le fac șoferii, dar dacă vă aflați în mașină la volan, ori în dreapta cu siguranță veți vedea că la nici o secundă după ce a apărut culoarea verde la semafor, se găsește vreun dobitoc, dacă nu mai mulți chiar, care încep să folosească claxonul ca disperații de parcă secunda aia în care ai rămas pe loc ar fi vitală pentru supraviețuirea umanității.

Pe de altă parte, când semaforul se schimbă din culoarea verde în galben și apoi în roșu, puteți observa că mulți nu se opresc la semafor chiar dacă ar putea, ci forțează culoarea galbenă a semaforului, uneori trecând chiar și pe roșu doar pentru a bloca intersecția ori pentru a face vreun accident, că se mai întâmplă și d-astea din când în când.

Am mai văzut că pe la fiecare colț de stradă, la fiecare intersecție mai exact, e plin de taximetriști ce îți blochează vizibilitatea și totodată banda pe care ar trebui să te deplasezi și asta poate duce, la fel ca și în cazul de mai sus, la îngreunarea sau chiar blocarea circulației pe porțiunea respectivă și la accidente provocate din cauza faptului că tu, șoferul care respectă legea ești obligat de un dobitoc să schimbi banda pentru a-ți continua deplasarea.

Taxiuri-electrice-in-Bucuresti--Ce-planuri-are-Oprescu

Dacă cumva v-a prins vreo ploaie sau vreo ninsoare (în general prima e mai urâtă că oamenii uită a fost anul trecut) în trafic, cu siguranță ați simțit că n-ați avut noroc pe lumea asta pentru că circulația pur și simplu se blochează oricât de mulți polițiști ar fi în intersecții. Atunci putem simți că bucureștenii înnebunesc și nu mai gândesc rațional pentru că în orice parte am privi, vedem doar șoferi isterici care claxonează din două în două secunde și care înjură mai ceva ca la ușa cortului. E greu de mulțumit pe toată lumea, dar aș aprecia din tot sufletul să arătăm măcar un minim de civilizație în trafic.

aglomeratie5_53723200

În cazul în care aveți nenorocul să vi se oprească motorul în vreo intersecție trebuie să aveți nervi de oțel ca să faceți față situației deoarece răbdarea celorlalți șoferi nu se întâlnește atât de des și principalul mod prin care se manifestă aceștia e reprezentat de claxoane interminabile și cuvinte de pline de vulgaritate. De fiecare dată când întâlnesc astfel de oameni mă întreb dacă rezolvă ceva prin comportamentul lor josnic.

Ar mai fi de menționat și faptul că toți șoferii din București se cred profesioniști și niciunul nu merge la fel ca altul, de parcă fiecare ar avea propriul set de legi pe care alege să le respecte. Dacă tot am pomenit de toți șoferii din București, aș mai adăuga și faptul că aici mai vin și cei din provincie cu un alt stil de a conduce, mai domol. Din ce am observat pot spune că multor oameni din provincie le e teamă de aglomerația din oraș pentru că li se pare că nu pot face față haosului creat de mașini, tramvaie, trolee etc.

Cred că una din cauzele primare pentru care se întâmplă toate lucrurile de mai sus e numărul imens de mașini și numărul prea mic de parcări. Mi-ar plăcea să văd rezolvată această problemă, dar e greu să întrevăt o astfel de realizare în următorii ani. O soluție, din punctul meu de vedere, ar fi construirea unor parcări supratajate cum au japonezii. Ar mai fi și utilizarea motocicletelor, scuterelor și a bicicletelor, dar pentru asta ar trebui ca mentalitatea conducătorului auto să se schimbe puțin și să observe că mai sunt și alții pe lângă el. Din ce am auzit până acum, s-ar părea că numărul bicicliștilor a început să crească de la an la an în capitala noastră, iar asta nu poate decât să mă bucure.

Cu sigurantă mai sunt și alte probleme, dar sper ca măcar cele de mai sus să se remedieze.

Sursă imagine: http://www.realitatea.net, http://www.romaniatv.net/

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.