Să donezi sânge sau cum să fii puțin mai fericit

Pe lista mea scurtă a dorințelor ce vreau să mi le îndeplinesc până la sfârșitul vieții se află și cea pe care am reușit să o bifez chiar ieri. Mi-am dorit dintotdeauna să donez sânge, doar că niciodată nu am reușit să mă mobilizez îndeajuns de mult pentru a face pasul acesta spre a ajuta pe cineva care are nevoie de o transfuzie într-un moment critic.

Poate pare banal ca cineva să aibă o astfel de dorință, dar cred că a face bine în lumea asta contează extrem de mult și că în cele din urmă tot binele pe care îl facem se va întoarce cumva la noi indiferent sub ce formă.

perfuzie cu sange

Să donezi sânge nu e ceva greu, fapt de care mi-am dat seama ieri datorită numărulului mare de oameni altruiști ce și-au arătat disponibilitate de a face un bine și au venit să ofere o parte din ei celor care au cu adevărat nevoie. Toată acțiunea asta a fost o inițiativă a companiei la care lucrez și merită toată aprecierea mea pentru că a văzut o oportunitate de a ajuta alți oameni prin intermediul angajaților săi și a avut o inițiativă extrem de faină.

Poate nu pare un gest prea măreț ăsta, dar eu chiar simt că dacă pot să ajut pe cineva, atunci e de datoria mea să încerc (în limita posibilităților). De fapt nici nu mă interesează la ce persoană va ajunge sângele meu, dar mă gândesc că odată ce medicii decid că pacienții au nevoie de o transfuzie de sânge, atunci știu cu siguranță că nu e vorba de un caz lejer și singurul fapt care mă interesează e ca în cele din urmă persoana respectivă să fie bine și să depășească perioada critică în care se află la momentul respectiv.

Pe lângă faptul că gestul pe care l-am făcut ieri m-a umplut de fericirie și încântare, am primit în schimb și câteva beneficii cum ar fi bonurile de masă, reducere 50% la mijloacele de transport în comun, o zi liberă de la serviciu și un set de analize gratuite. Aaa… pe lângă acestea mi-am mai aflat grupa de sânge și am primit o mică insignă de care sunt tare mândru. În ciuda faptului că nu știam față de cine, ieri chiar am simțit că am avut un scop pe lumea asta și că îi sunt de folos cu adevărat cuiva.

donor_pin
Proud Ericsson blood donor 😀
Cum se desfășoară tot procesul?

E foarte simplu să donezi sânge. Mai întâi trebuie să completezi o fisă cu câteva detalii ce te privesc, apoi să răspunzi la un mic chestionar, după care persoanele care se ocupă de procesul în sine (de obicei doctori) te înregistrează într-o bază de date și ți se oferă certificatul de donator. Apoi ți se ia tensiunea arterială și ți se stabilește ce grupă de sânge ai după o mică înțepătură în deget. În cele din urmă ajungi să te așezi pe un pat, iar asistenta îți înfige un ac în venă fix ca la analize, iar sângele începe să curgă într-o perfuzie de 450 ml.

Ce condiții trebuie să îndeplinești înainte de a dona sânge?

• Ai vârsta cuprinsă între 18 – 60 ani

• Ai greutatea între 50 – 100kg (femei) și 60 – 110kg bărbați

• Nu ai consumat alcool cu cel puțin 48 de ore înaintea donării

• Nu ai avut intervenții stomatologice sau chirurgicale în ultimele 6 luni

• Dimineaţa înainte de recoltare consumă o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe

Nu poți să donezi sânge dacă:

• Suferi sau ai suferit de: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, bruceloza, HIV, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, boli de tiroidă, hipotensiune, hipertensiune, anemie

• Esti insarcinată, alăptezi sau ești în perioada menstruală

• Fumezi înainte de donare cu o oră

Ce beneficii ai?

Dacă donezi îți ajuti organismul să-și împrospăteze sângele și să-și crească imunitatea. De asemenea, o donare de sânge scade cu 30% riscul de paralizie și de accident vascular. Un plus? În urma donării rezistența la traumatisme crește, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai ușor, fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.

Ideea e că dacă poți să faci un bine, de ce să nu îl faci? Până la urmă nu te costă nimic, ba chiar primești ceva la schimb.

Informațiile de mai sus sunt preluate de pe site-ul asociatiareact.ro.

Sursă imagine pixabay.com

Continuă discuția mai jos:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.